• Καρκίνος

  συμπεριλαμβανομένου:

  o  Προεγχειρητικό/ μετεγχειρητικό στάδιο.

  o  Στάδιο χημειοθεραπείας/ ακτινοθεραπείας.

  o  Συνδρόμου βραχέος εντέρου.

  o  Σύνδρομο dumping.

  o  Χυλοθώρακας.


  Αν και ολοένα και περισσότερες μελέτες προτείνουν την ύπαρξη μιας ισχυρής σύνδεσης ανάμεσα στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων και την προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου θα ήταν παρωχημένο αν ισχυριζόμασταν ότι η διατροφή μπορεί να προκαλέσει ή να θεραπεύσει τον καρκίνο.

  Η διατροφή, ωστόσο, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία ανάρρωσης και αποθεραπείας. Ορισμένοι τύποι καρκίνου, για παράδειγμα, τείνουν να εξαντλούν τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν αποθηκευμένα στο σώμα, οδηγώντας το σε υποσιτισμό. Ο υποσιτισμός είναι μια κατάσταση, κατά την οποία ο οργανισμός αδυνατεί να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στην τροφή που καταναλώνουμε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και σε δραματική πτώση των επιπέδων ενέργειας του σώματος.

  Παρενέργειες από ορισμένες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία είναι πιθανό να ανάγουν το φαγητό σε μια δύσκολη και επώδυνη διαδικασία. Ορισμένες από τα πιο συχνές παρενέργειες που μπορούν να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια των παραπάνω θεραπειών και κάνουν το φαγητό δύσκολο ή/ και επώδυνο είναι:

  • Η ξηροστομία
  • Η δυσφαγία και η δυσκαταποσία
  • Η ναυτία
  • Η απώλεια όρεξης
  • Η αλλοιωμένη αίσθηση γεύσης και όσφρησης.


  Διαταραχές που προκύπτουν μετά από χειρουργείο, όπως το σύνδρομο βραχέος εντέρου, το σύνδρομο dumping ή ο χυλοθώρακας μπορούν επίσης να ανάγουν το φαγητό σε μια επώδυνη διαδικασία καθώς ο ασθενής τείνει να ταυτίζει την κατανάλωση φαγητού με την εμφάνιση ενός δυσάρεστου συμπτώματος όπως λ.χ. η διάρροια, ο εμετός ή η δύσπνοια και έτσι συχνά να το αποφεύγει. Η μειωμένη κατανάλωση φαγητού σε συνδυασμό με τον υποσιτισμό που πολλές φορές συνυπάρχει με τον καρκίνο και το δυσαπορροφητικό χαρακτήρα των περισσότερων μετεγχειρητικών διαταραχών επιδεινώνουν περαιτέρω το αίσθημα ευεξίας και την ποιότητα ζωής των μετεγχειρητικών ασθενών.

  Κατανοώντας ότι το να παλεύεις με τον καρκίνο είναι κουραστικό από μόνο του η, προσέγγιση «IM on Diet” είναι εδώ για να σας παράσχει επιστημονικά τεκμηριωμένη διατροφική καθοδήγηση, ολοκληρωμένη διατροφική εκπαίδευση και κατά παραγγελία προγράμματα διατροφής, όλα εξατομικευμένα, εύκολα στην εφαρμογή και σχεδιασμένα ώστε να «κουμπώνουν» στη δική σας πραγματικότητα και να ικανοποιούν τις ανάγκες του δικού σας τρόπου ζωής.

 • Διεύθυνση

  Ηλέκτρας Αποστόλου 36,
  Νέο Ηράκλειο Αττικής, Τ.Κ. 14121

  Πλησίον ΗΣΑΠ ΗΡΑΚΛΕΙΟ,
  Οδό Σπύρου Λούη & Λεωφ. Ηρακλείου
 • Τηλέφωνο

  Τηλ.: 6973654887

  fax: 2111843687

 • Email

  ilianamichali@yahoo.gr

  imondiet.gr@gmail.com

 • website

  www.imondiet.gr