• Βαριατρικά Χειρουργεία

  (lap-band, sleeve gastrectomy, gastric by pass, BPD/ DS)

  συμπεριλαμβανομένου:
  o  Προεγχειρητικό/ μετεγχειρητικό στάδιο.
  o  Στάδιο ανεπαρκούς απώλειας ή επαναπρόσληψης βάρους.
  o  Διόρθωση βιταμινικών ανεπαρκειών.

  Τα βαριατρικά χειρουργεία θεωρούνται ως μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους διαχείρισης βάρους. Αποτελούν δε, λύση εκλογής για άτομα με προχωρημένο βαθμό παχυσαρκίας, που έχουν δοκιμάσει ανεπιτυχώς να διαχειριστούν το βάρος τους με οποιοδήποτε άλλο τρόπο και υποφέρουν από προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώνονται από το υπερβάλλον βάρος.

  Έχοντας στο μυαλό την κοινή πεποίθηση, ότι δηλαδή για να φτάσουμε στο βάρος που έχουμε σαν στόχο αρκεί το χειρουργείο και μόνο, η προ-εγχειρητική και μετεγχειρητική διατροφική εκπαίδευση πιθανά να φαντάζει ως κάτι το περιττό. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι.

  Η μέση απώλεια βάρους μετά από βαριατριακές χειρουργικές επεμβάσεις ποικίλλει ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης. Ειδικότερα, μετά από Γαστρικό Δακτύλιο (lap-band) παρατηρείται μια απώλεια της τάξης του 48% του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους (με άλλα λόγια, ο μέσος ασθενής που πριν από το χειρουργείο ζύγιζε 100 κιλά παραπάνω από το κανονικό, με το χειρουργείο και μόνο θα χάσει μόνο τα 48 από αυτά). Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Επιμήκη Γαστρεκτομή (Sleeve Gastrectomy) είναι 62%, και για τη Γαστρική Παράκαμψη (Gastric Bypass) και την Χολοπαγκρεατική Εκτροπή (BPD) περίπου 70-80%.

  Επιπλέον, περίπου το 80% των ασθενών, ανεξάρτητα από τη χειρουργική επέμβαση στην οποία έχει υποβληθεί, από τη στιγμή που θα χάσει το μέγιστο δυνατό βάρος, που μπορεί να εγγυηθεί το χειρουργείο, θα ξαναπάρει πίσω κάποια από τα κιλά που έχασε. Μάλιστα, όσο περισσότερος χρόνος περνά από το χειρουργείο, τόσο αυξάνει η πιθανότητα το άτομο να ξαναβάλει πίσω μέρος των κιλών που έχασε. Έτσι κατά μέσο όρο, μέσα στα πρώτα 5 χρόνια από το χειρουργείο, περίπου το 8% του παλιού βάρους αναμένεται να ανακτηθεί (δηλαδή, για έναν ασθενή που είχε αρχικά 100 κιλά υπερβάλλοντος σωματικού βάρους και έχασε με το χειρουργείο τα 70 από αυτά, 5 χρόνια αργότερα αναμένεται να ανακτήσει τα 8 κιλά από αυτά) ενώ στην δεκαετία αναμένεται να ανακτηθεί μέχρι και το 45-50% του προ του χειρουργείου σωματικού βάρους.

  Ανάμεσα στους πιο συχνές αιτίες που κρύβονται πίσω την απώλεια είτε λιγότερου από το αναμενόμενο βάρος ή ακόμα και επαναπρόσληψης μέρους από το βάρος που χάθηκε είναι οι ακόλουθοι:

  o   Bάρος πριν το χειρουργείο - τα άτομα που πριν το χειρουργείο έχουν υπερβάλλον βάρος ίσο ή μεγαλύτερο από το φυσιολογικό τους βάρος (δηλαδή για έναν ασθενή που πριν το χειρουργείο ζυγίζει τουλάχιστον 140 κιλά τη στιγμή που το ανώτερο φυσιολογικό βάρος για αυτόν είναι τα 70 κιλά) έχουν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από το χειρουργείο περισσότερο από το 50% του υπερβάλλοντος σωματικού τους βάρους (δηλαδή για έναν ασθενή που πριν χειρουργείο το υπερβάλλον βάρος του ήταν ίσο με 70 κιλά, τα 5 πρώτα χρόνια μετά το χειρουργείο αναμένεται να χάσει λιγότερα από 35 κιλά) και μεγαλύτερες πιθανότητες επαναπρόσληψης βάρους μέσα στα πρώτα 2,5 χρόνια από το χειρουργείο.

  Σε αυτές τις περιπτώσεις, η απώλεια κάποιων κιλών πριν από το χειρουργείο μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική μιας και πέρα από την μείωση του βάρους βοηθά και στη μείωση της αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ενθαρρύνει την ταχύτερη επούλωση και ανάρρωση μετά το χειρουργείο, και συρρικνώνει το συκώτι, το οποίο όταν είναι διογκωμένο μπορεί να δυσκολέψει τους χειρουργικούς χειρισμούς και να παρατείνει τη διάρκεια της επέμβασης.

  o  Έλλειψη υποστήριξης από την οικογένεια, τους φίλους, το διαιτολόγο ή το χειρουργό στα πλαίσια της διαδικασίας ανάληψης ενός αισθήματος προσωπικής ευθύνης για την φροντίδα της υγείας και μιας συνεχιζόμενης εκπαίδευσης πάνω στην αλλαγή του τρόπου ζωής.

  o  Ψυχολογική κατάσταση μετά την επέμβαση – οι διατροφικές ελλείψεις, η μη ισορροπημένη διατροφή και οι αυξημένες «λιγούρες» για τρόφιμα που επιδεινώνουν τα γαστρεντερικά συμπτώματα που προκαλεί το χειρουργείο σχετίζονται άμεσα με μειωμένη απώλεια ή και αύξηση του βάρους μετεγχειρητικά.

  Η προσέγγιση«IM on Diet” είναι εδώ για να σας παράσχει επιστημονικά τεκμηριωμένη καθοδήγηση, ολοκληρωμένη εκπαίδευση και κατά παραγγελία προγράμματα διατροφής, όλα εξατομικευμένα, εύκολα στην εφαρμογή και σχεδιασμένα ώστε να «κουμπώνουν» στη δική σας πραγματικότητα και να ικανοποιούν τις ανάγκες του δικού σας τρόπου ζωής..

  Επικοινωνήστε μαζί μου για να συζητήσουμε τις δικές σας ανάγκες
  σε μια δωρεάν πρώτη συνεδρία διάρκειας 15 λεπτών.

 • Διεύθυνση

  Ηλέκτρας Αποστόλου 36,
  Νέο Ηράκλειο Αττικής, Τ.Κ. 14121

  Πλησίον ΗΣΑΠ ΗΡΑΚΛΕΙΟ,
  Οδό Σπύρου Λούη & Λεωφ. Ηρακλείου
 • Τηλέφωνο

  Τηλ.: 6973654887

  fax: 2111843687

 • Email

  ilianamichali@yahoo.gr

  imondiet.gr@gmail.com

 • website

  www.imondiet.gr